فهرست مطالب

نشریه تحقیقات بنیادین علوم انسانی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 2، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمدرضا تقوی* صفحات 7-23

    روش شناسی یکی از ارکان مهم دستگاه واره فکری علم دینی است. گرچه به لحاظ رتبی، شناسایی روش مطلوب مطالعه علمی، تابعی از فلسفه عام در یک دستگاه واره علمی است اما به جهت دیگر، می توانند مقوم یکدیگر نیز باشند. هدف مطالعه حاضر، مقایسه روش شناختی علم رایج و علم دینی بود که حاصل آن شناسایی 8 تفاوت در این خصوص شد. تفاوت های کلیدی ای که بین علوم رایج و علوم انسانی اسلامی فرض شدند عبارت اند از: مبادی فلسفی، اهداف و غایات انسان، تعریف نظری و عملیاتی متغیرها، نحوه تدوین فرضیه ها، معیار صحت فرضیه، مطالعه لایه های عمیق تر پدیده ها، استفاده از روش های متنوع پژوهش و تعیین نظام موضوعات. در راستای شناسایی روش شناسی مطلوب علم دینی، حاصل برخی تاملات، منتهی به پیشنهاد و تبیین یک نمودار روش شناختی از منظر علم دینی گردید.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: روش شناسی، علم دینی، علم رایج
  • ولی الله نقی پور فر* صفحات 25-54

    نظام تعلیم و تربیت رسمی در اسلام مبتنی بر مراحل رشد، 4 مقطع دارد که هر یک از این مقاطع شش و هفت ساله است؛ مقاطع شش ساله ناظر به تعلیم و تربیت دختران و مقاطع هفت ساله ناظر به تعلیم و تربیت پسران است. از مقطع شکل گیری نطفه تا شش و هفت سالگی، یک مقطع اساسی در این نظام تربیتی اسلامی است که متاسفانه در «سند تحول بنیادین» از آن غفلت شده است. منابع انسانی قابل قبول سازمان ها، شخصیتی مرکب از دو هویت ارزشی و حرفه ای دارند. نظام تعلیم و تربیت رسمی اسلامی متکفل شکل گیری این دو هویت، در مقاطع چهارگانه مبتنی بر مراحل رشد است. مقطع اول و دوم، متکفل شکل گیری هویت ارزشی مبتنی بر محوریت موسیقی و محتوای قرآن کریم است. مقطع سوم، متکفل شکل گیری هویت حرفه ای خانواده محور و شغل محور برای بازار کار و زندگی خانوادگی است. مقطع چهارم، ناظر به تربیت نخبگان و گسترش مرزهای علم و تولید آن است.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: درآمد، نظام رسمی، تعلیم و تربیت، اسلام، تامین، منابع انسانی
  • مالک شجاعی جشوقانی* صفحات 55-78

    در این مقاله درصدد هستیم تا ضمن نگاهی به خاستگاه بحث از علوم انسانی اسلامی و بومی در غرب و جهان اسلام، بر کارنامه تلاش های صورت گرفته در ایران معاصر (با تاکید بر سه دهه پس از پیروزی انقلاب اسلامی) مروری داشته باشیم. با توجه به اینکه معضل اصلی در وضع کنونی را تنقیح نکردن مبانی نظری بحث تحول در علوم انسانی از افق سنت فکری اسلامی تشخیص داده ایم، در بخش دوم با مطالعه ای تطبیقی ضمن بازخوانی طرح فکری موسس علوم انسانی مدرن غربی (ویلهلم دیلتای آلمانی)، به تامل در باب امکانات و محدودیت های سنت فکری اسلامی با تاکید بر بحث حکمت عملی و سیر تاریخی آن تا علامه طباطباییره و نظریه ادراکات اعتباری ایشان می پردازیم. در گام نهایی تفاوت های پارادایمیک این دو طرح بیان خواهد شد؛ تفاوت هایی که تامل در باب آن، راه برون رفت از وضع کنونی علوم انسانی در ایران معاصر را هموارتر خواهد کرد.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: علوم انسانی-اسلامی، فلسفه علوم انسانی، ویلهلم دیلتای، حکمت عملی، علامه طباطباییره، ادراکات اعتباری
  • مهران رضایی*، حسین هوشنگی، زهرا تبرایی صفحات 79-104

    بحث از «مبادی غیرمعرفتی فعل انسان» در حوزه «فلسفه فعل»، از خلال آثار ملاصدرا، می تواند قدمی نو و اساسی در راستای حضور فعال فلسفه اسلامی در گستره مسایل جدید باشد. مسئله خاص این پژوهش آن است که چه مبادی غیرمعرفتی ای در افعال انسان تاثیر دارند و نقش هرکدام از این مبادی و روابط آن ها با یکدیگر و با قوای ادراکی چگونه تبیین می گردد؟
    بر مبنای تحلیل آرای ملاصدرا، در این پژوهش، به تناسب حجم مقاله، 7 مورد از مبادی غیرمعرفتی افعال انسان بررسی گردید: 1. عشق؛ سبب طلب و صدور فعل است و درنتیجه فرآیند عشق ورزیدن، نفس عاشق تحول و صیرورت می یابد و سپس صدور فعل به دلیل اتحاد با نفس معشوق صورت می گیرد؛ هم چنین در اسلوبی دیگر صدور فعل از عاشق به دلیل مطلوب دانستن تشبه به معشوق و در نهایت، به نوعی محرک اصلی تمام افعال است؛ 2. ملکات نفسانی؛ بین افعال و ملکات رابطه ای دیالکتیک وجود دارد که البته اشتدادپذیر است؛ 3. خواطر؛ از سنخ دواعی و محرکات اراده اند و به تبع، از مقدمات افعال انسانی ؛ 4. گناه؛ سبب صدور با واسطه افعال مختلف به دلیل ایجاد ملکات نفسانی نامطلوب، دریافت خواطر شیطانی و مانع و نقص معرفتی است؛ 5. تعصب؛ عامل صدور افعال به دلیل شکل گیری تصورات و تصدیقات هم سنخ با خود؛ 6. عادت؛ با ضمیمه شدن به تخیل با ایجاد نوعی لذت خیالی مبدای بسیاری از افعال است؛ 7. طبیعت؛ مبتنی بر تعریف حاصله، مشتمل بر هر فعلی که ملایم با طبع باشد و فاعلش، علم موثر بر فعل نداشته باشد؛ همچون تنفس، ضربان قلب، افعال نباتی، مزاج و... .

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: فعل، مبادی غیرمعرفتی، ملاصدرا، عشق، ملکات، خواطر، تعصب، عادت
  • محمدصادق شجاعی* صفحات 105-142

    این پژوهش با هدف گردآوری صفات و کشف ساختار شخصیت از منابع اسلامی، انجام شده است. برای تحقق این هدف، از بررسی منابع اسلامی (قرآن کریم، روایات و کتاب های اخلاق اسلامی) حدود 25000 واژه گردآوری و پس از حذف موارد تکراری، مبهم و ناظر به جنبه های زیستی، تکالیف عبادی و حالت های زودگذر یک فهرست 103 واژه ای از صفات، بر پایه نظر متخصصان در منابع اسلامی تهیه شد. در مرحله بعد، روابط معنایی بین واژه ها از نظر شمول معنایی، هم معنایی و تقابل معنایی با استفاده از دو شیوه تحلیل مولفه ای و معناشناسی ساخت گرا بررسی شد و درنتیجه واژه های مترادف و متضاد، عام و خاص، اصلی و فرعی، همگرا و واگرا و تک کانونی و چندکانونی از هم متمایز شد. نتایج این مرحله از بررسی نشان داد برخی صفات هم معنی و برخی تقابل معنایی دارند؛ هم چنین، دو صفت متقابل به لحاظ اینکه روی یک پیوستار قرار می گیرند، مربوط به یک حوزه معنایی هستند. سرانجام با قراردادن واژه های هم حوزه همه 103 واژه گردآوری شده در مرحله قبل در 15 حوزه واژگانی طبقه بندی شد. هم چنین، سعی شد خصیصه های کانونی و پایه، از خصیصه های پیرامونی و روساختی در هر حوزه متمایز شود. سرانجام نتایج حاصل از مطالعه کیفی با استفاده از روش معناشناسی زبانی و همبستگی مفهومی واژه ها منجر به تعیین 15 خصیصه یا صفت بزرگ به عنوان عاملهای اصلی شخصیت در بخش مطالعه کیفی شد: طمانینه، اعتدال، بزرگی نفس، خوش خلقی، مناعت طبع، انعطاف پذیری، تعهد، شادکامی، فعال بودن، عفت، ثبات، زیرکی، فروتنی، پیوندجویی و تکلیف پذیری.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: شخصیت، ساختار شخصیت، صفت، رویکرد صفات، روانشناسی اسلامی
  • حمید مهدی زاده*، علیرضا فاضلی مهرآبادی، سید محمد غروی، مسعود آذربایجانی صفحات 143-182

    هدف از پژوهش حاضر، شناسایی و تعیین اولویت های پژوهشی در روان شناسی اسلامی است تا با فراهم ساختن اطلاعات صحیح و کافی، گامی موثر در زمینه برنامه ریزی پژوهشی و انجام پژوهش های اولویت دار برداشته شود. روش این پژوهش کیفی، و ترکیبی از روش پیمایشی، تحلیل محتوا و تکنیک دلفی است. جامعه آماری در شناسایی نیازها کلیه منابع اسنادی، انسانی و سازمانی در زمینه روان شناسی اسلامی است. جامعه آماری در اولویت بندی شامل کلیه متخصصان در زمینه روان شناسی اسلامی است و نمونه آماری در بخش شناسایی نیاز، شامل 502 منبع در مجموع منابع اسنادی، انسانی و سازمانی می شود. نمونه آماری در بخش اولویت بندی برای هر یک از 14 پرسش نامه طراحی شده در گرایش های مختلف روان شناسی، شامل 35 نفر از متخصصان و کارشناسان می شود که با روش نمونه گیری هدف دار و با توجه به تخصصشان انتخاب شدند. یافته های پژوهش شامل دستیابی به 311 عنوان پژوهشی در روان شناسی اسلامی در 14 گرایش روان شناسی است که 60 عنوان اولویت الف (اولویت خیلی زیاد)، 140 عنوان اولویت ب (اولویت زیاد)، 83 عنوان اولویت ج (اولویت متوسط) و 28 عنوان اولویت د (اولویت کم) دارند. بیشترین عنوان با اولویت الف و ب، در گرایش های روان شناسی مثبت، روان شناسی اجتماعی و روان شناسی خانواده بود و کمترین عنوان با اولویت الف و ب در گرایش های آسیب شناسی روانی، روان سنجی و روش تحقیق بود.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: نیازسنجی پژوهشی، اولویت یابی، روان شناسی دینی، روان شناسی دین، روان شناسی اسلامی
  • هادی معصومی زارع* صفحات 183-204

    امنیت از ابتدایی ترین دغدغه های بشری است که قدمت آن با سابقه حیات بشری قرین است. بازتولید داخلی امنیت در قلمرو درونی نظام سیاسی، از منابع متعددی مشروب می شود، که کیفیت مناسبات میان رهبران و مردم از مهم ترین آن ها به شمار می آید. از حیث غایت ها و اهداف مورد تعقیب، می توان نظام های سیاسی را در دو دسته «کارکردگرای عرفی» و «کمال گرای ولایی» طبقه بندی کرد. امنیت در نظام های دسته اول به واسطه بافت و ماهیت آن ها، به صورت ساختاری و سیستماتیک بازتولید شده است و عموما در این خصوص، نمی توان نقش چندانی برای ماهیت مناسبات بین مردم و رهبران سیاسی تصور نمود. از سوی دیگر بافت نظام های کمال گرای ولایی به گونه ای است که دو عنصر باور قرین به ایمان عاشقانه امت به منظومه ارزشی دینی، و محبت محورانه بودن مناسبات میان اجزای مختلف نظام، ضامن ثبات و امنیت آن خواهد بود. به بیان دیگر برای تحقق امنیت جامع و مطلوب دینی در نظام ولایی باید 3 سطح از مناسبات محبت آمیز میان «خلق و حق»، «خلق و خلق» و «خلق و ولی حق» تحقق یابد. درنتیجه هرچند که ساختارهای حاکمیتی و سیاسی نیز نقش مهمی در امنیت زایی در نظام کمال گرای ولایی دارند اما باید بنیاد امنیت در چنین نظام هایی را «محبت» عنوان کرد. سیر برهان پذیری چنین مدعایی از حوزه عرفان و فلسفه محض آغاز می شود و با عبور از حوزه فلسفه سیاسی و ورود به ساحت ساختار هندسه فقهی-اخلاقی نظام ولایی، به طرح ریزی مقدمات و اصول موضوعه برهان می انجامد و در نهایت اثبات اصل مدعای پژوهش را در پی دارد. نهایت آنکه تغافل از تحکیم و تثبیت چنان منظومه تعاملاتی محبت محورانه ای، می تواند ضدامنیتی ترین چالش را برای نظام ولایی پدید آورد. درنتیجه، بخش بنیادین تدابیر امنیت زای نظام ولایی در حوزه فرهنگی و اعتقادی تعریف خواهد شد.

    کلیدواژگان: کلیدواژگانامنیت، محبت، ساختار، نظام ولایی، مکلفان، ولی
|
  • S.M.R. Taghavi* Pages 7-23

    Methodology is one of the important pillars of religious scientific discipline. Although, In terms of the sequence, Identifying of methods of scientific research is a function of general philosophy in a scientific discipline, however, on the other hand, could be constitutive of each other. The aim of this study was to compare the methodology of religious science and current science which ended to detecting 8 differences. Key differences between religious science and current science including: Philosophical foundations, human goals and ends, theoretical and operational definition of variables, hypotheses developing, correctness criterion of the hypothesis, studying the deeper layers of phenomena, using a variety of research methods and identifying subjects system. Finally, a diagram was presented to introduce the methodology from the perspective of religious science.

    Keywords: methodology, religious science, current science
  • Valiollah Naghipour Far* Pages 25-54

    The official system of education and training in Islam, based on growth levels, has 4 stages which each one of them lasts for 6 and 7 years; 6 years old period refers to girls and 7 years old period refers to boys.  The first 6 and 7 years of life starting from the stage of embryo formation is a fundamental stage in this Islamic  education and training that unfortunately it was neglected in “Fundamental Reform Document of Education in the Islamik Republic of Iran”. Acceptable resources of organizations have characteristic compound of valuable humanity and professional identity .  Islamic official system of education and training, takes the reasponsibility of formation these two identities, in quadruple phases based on growth levels.  First and second phase, takes the reasponsibility of  identity valuable humanity formation  which is based on the centrality of the Holy Quran,s music and content.  Third phase, takes the reasponsibility of professional identity formation , based on the centrality of family and job for labor market and life.  Fourth phase refers to elite training and spreading  of knowledge and science bounderies and producing it.

    Keywords: Introduction, Role, Official System, Education, Training, Islam, Providing, Human Resources
  • Malek Shojaei Jeshvaghani* Pages 55-78

    this essay review  the origins of  problem of possibility of Islamic And indigenous human sciences and Literature of this issue in in the West , Muslim world, and contemporary Iran (with an emphasis on three decades after the Islamic Revolution).Given that the Basic problem in the current Discussion is Theoretical questions from the islamic philosophical tradition point of view, in the second part, by a comparative study of philosophy of Human Sciences in Wilhelm Dilthey (1833-1911), a German Philosopher  and one of the Founders of The continental philosophy of Humanities with the possibilities and limitations of the Islamic intellectual tradition , Review the short History of practical Wisdom in Islamic philosophy and Analyse the possibilities and Limitations of Theory of conventional perceptions (I tibariat) in regard to Diltheys philosophical Grounding for the Human sciences.

    Keywords: Islamic Human Sciences, philosophy of Human Sciences, Wilhelm Dilthey, AllamehTabatabai, practical wisdom, conventional perceptions (I tibariat)
  • Mehran Rezaee*, Hosain Hooshangi, Zahra Tabarraei Pages 79-104

    The study of “non-cognitive foundation of action” in the realm of “philosophy of action” based on MullaSadra’s works is a new and fundamental step of Islamic philosophy to participate in new emerging issues. The special issue of this research is to explain those non-cognitive foundations which influence human actions and to explain the roles of each foundation and their relations with each other and with cognitive faculties. According to the scope of this study, seven principles of non-cognitive foundations of human actions are examined based on MullaSadra’s viewpoints: 1. Love: Love is the cause of demanding the action and its issuance (execution) and as the result of the loving process, the lover’s soul is transformed and changed and then the action is issued (executed) as a result of lover’s alliance with beloved’s soul. In another method, moreover, the lover’s issuance of action happens due to favorability of resembling to beloved and is recognized the main driver of all actions; 2. Dispositions of Souls: there is a dialectical relationship between actions and dispositions which could strengthen; 3. Derives: Derives are considered of causes and stimulus of will and consequently are considered as one of footstones of human actions; 4. Sin: Sin causes disorder in the process of action issuance due to its unfavorable dispositions of souls, absorption of satanic derives and it also can be an obstacle and sign of epistemic impairment;5. Fanaticism: it is the cause of action issuance which stems from formation of those perceptions similar to one’s own. 6. Custom:  when added to imagination, custom creates an imaginary pleasure which leads to a lot of action. 7. Human nature: According to obtained definition, human nature includes all actions which accord to temperament and its doer doesn’t have effective awareness about the action, such as breathing, heartbeat, vegetal actions, temper, etc.

    Keywords: Action, Foundations, Non-Cognitive, MullaSadra, Love, Dispositions, Derives, Fanaticism, Custom
  • Mohammad Sadegh Shojaei* Pages 105-142

    This study aimed to collect personality traits and find personality structure from Islamic sources. In doing so, investigating Islamic sources (Holy Qoran, Hadiths, and the Islamic ethics books) around 25000 words were collected and after removing recurring and vague cases and of biological, ritualistic, and temporary states, a list of 103 trait words based on experts in Islamic sources were created. In the next phase, semantic relations between words in regards of meaning inclusion, antonymy, synonymy, using two methods of component analysis and structural semantics were investigated and as a result synonymous and antonymous, general and definite, original and sub-original, convergent and divergent, single-center and multi-center were distinguished. Results of this phase of study indicated that some traits have synonyms and some have antonymy; also, two opposing traits correspond to one semantic area because they locate on one continuum. Finally, with locating co-area words, all of the 103 words collected in the previous phase have been categorized in 15 lexical sectors. In addition, I tried to distinguish in each sector the central and basic dispositions from the peripheral and exterior dispositions. Eventually, results if qualitative study using language semantics method and conceptual correlations of words resulted in 15 dispositions or super-traits as main personality factors: collectedness, tranquility, bigheartedness, friendliness, gentleness, tractability, commitment, happiness, gregariousness, chastity, perseverance, cleverness, humility, bond-seeking, and accountability.

    Keywords: personality, personality structure, trait, trait approach, Islamic psychology
  • Hamid Mahdizadeh*, Alireza Fazeli-Mehrabadi, Seyed Mohammad Gharavi, Masoud Azarbayjani Pages 143-182

    This study aimed to identify research priorities in Islamic psychology, so that by providing accurate and enough data, an effective step towards research planning and conducting prioritized research will be done. This is a qualitative study and a combination of survey, context analysis, and Delphi methods. Statistical population in identifying the needs is all archival, human, and organizational resources in the field of Islamic psychology. The statistical population in prioritizing includes all of the experts of Islamic psychology and the statistical sample in identifying the needs include 502 archival, human, and organizational resources. Statistical sample in prioritizing phase for each of the 14 questionnaires designed in various psychological fields includes 35 experts that were selected based on their expertise through purposeful sampling. The results includes attaining 311 research topic in Islamic psychology in 14 psychology fields, of these 60 were at the priority A (very high priority), 140 were at the priority B (high priority), 83 were at the priority C (moderate priority), and 28 were at the priority D (low priority). Most of the topics with priorities A and B were in positive psychology, social psychology, and family psychology. Fewest topics with priorities A and B were in psychopathology, psychometrics, and research methods.

    Keywords: research needs assessment, priority finding, religious psychology, psychology of religion, Islamic psychology
  • Hadi Masoumi Zare* Pages 183-204

    Security is one of the basic concerns of mankind from his birth. Interior security has got from different branches that quality of relation among leaders and people are the most important From the point of purpose and following aims, we can divide political systems in two groups. Secular Functionalism and Velai Perfectionism. security in this group is getting from structure and system and the prompt relation between people and leaders are not imaginable. but in second group, security based on two factors : Faithfully Belief of people to religious values and kindly relations among the different parts of  the system, which would guarantee the security in Velai community in other word, for making security in Velai community, we have to follow these three levels of kindness among "creation and creator", "creation and creation" and "creation and Vali " . as a result, despite that political and authoritarian structures are having important role in making security but kindness has basic role. This idea comes from philosophy and mysticism and then goes to political theories and after that inters to geometry of Velai jurisprudent-behavioral system and planning some basis and rules for proving the result of research. Finally, if we ignore kindness in this system, it will cause putting security in danger. At the end, the basic point of security in Velai system will define in cultural and belief area.

    Keywords: Security, kindness, structure, Velai system, the obligeds, Velai